Behaal je motorrijbewijs bij De Bruijn in Venray of Venlo

Auto- en Motorrijschool De Bruijn leidt je op in een aantal modules, verdeeld in 2 categorieën: voertuigbeheersing en verkeersdeelname. Beide categorieën worden afgesloten met een praktijkexamen bij het CBR.

Wij adviseren je een 'Try The Bike' te doen. Hiermee stellen we vast wat je niveau is en of je sommige onderdelen van de modules kunt overslaan. Wij beschikken over een eigen examen / oefenterrein.

Nieuwe regels motor rijbewijs

Motorrijlessen categorie A

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?

Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

 

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

 

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Hierbij gaat het om nieuwe wetgeving. Met ingang van eind november 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

 

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW) 
 • Motor van de categorie A

 

Wist je dat:

 • Een theoriecertificaat 1½ geldig is.
 • Dat je tijdig je gezondheidsverklaring bij het CBR moet regelen om geen onnodig oponthoud te hebben, aan te vragen met je Digid.
 • Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
 • Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.
 • Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.‚Äč
 • Dat je AVD lessen in het examengebied Venlo plaats vinden.

Het getrapte systeem

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Ben je gehandicapt of heb je een beperking?

Dan kun je soms toch je rijbewijs halen met op maat gemaakte aanpassingen aan je motor. Het CBR helpt je daarbij.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit of woon je niet in Nederland?

Informeer dan eerst bij je gemeente of die een rijbewijs aan jou mag afgeven. Doe dit voordat je begint met rijlessen.

 

 

Theorie cursus

Bij het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD), het tweede deel van de opleiding, dien je in het bezit te zijn van je motortheoriecertificaat. Je kunt bij ons theoriecursussen volgen via internet om de kans van slagen te verhogen. 
 

Prijzen

Afhankelijk van de Try The Bike uitslag is een lespakket al mogelijk vanaf € 990.=

 • Per les à 60 minuten                    € 49,50
 • Deel 1 voertuigbeheersing          € 124.00
 • Examen verkeersdeelneming     € 247,50 
 • Herexamen                                    € 247,50
 • De gezondheidsverklaring (eigen verklaring) dient men per 01-11-2017 zelf bij het CBR aan te vragen met je digid.

Try The Bike

Er zijn een aantal mogelijkheden om versneld je motorrijbewijs te bemachtigen. Afhankelijk van je aanleg is het zelfs mogelijk je rijbewijs in slechts 4 dagen te behalen! Middels een Try The Bike wordt vastgesteld wat je startniveau is. 

Wil je je try the bike in Venlo dan is de duur hiervan 2 uur, je kunt de try the bike ook op ons examenterrein in Ysselsteyn doen, hiervan is de duur 1.5 uur

Na de Try The Bike heb je een intakegesprek om te kijken wat er voor jou allemaal mogelijk is en wordt er een passend opleidingstraject voor je opgesteld. 

Kosten Try The Bike
Try the bike te Ysselsteyn á 1½ uur € 59.=
Try the bike te Venlo á 2 uur € 74.=
Bij een try the bike krijg je een cadeaubon van € 25 van Motor Service Vierlingsbeek en een helmmuts. 

Let op:
Om motorrijlessen te mogen volgen moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands autorijbewijs óf een motortheoriecertificaat.